top of page

Uradale

Stiel Wolwerkplaats is een wolwinkel die gespecialiseerd is in natuurlijke garens van Rowan Kremke John Arbon Holst Ullcentrum en BC Garn

Uradale garens zijn afkomstig van de Uradale Farm in Scalloway op de Shetland eilanden. Uradale is gespecialiseerd in de oorspronkelijke Shetland schapenrassen en sinds 2001 wordt de wol verwerkt tot garen. Uradale garens hebben dan ook een PDO ‘Protected Designation of Origin’ certificering hetgeen inhoudt dat de authenticiteit en herkomst van het product kan worden herleid. Daarnaast is Uradale Farm gecertificeerd door de ‘Scottish Organic Producers Association’, dit is de hoogst mogelijke standaard voor dierenwelzijn en gezondheid. Alle garens worden dus lokaal geproduceerd, verwerkt en voorbereid en hebben een karakter dat pas bij dit specifieke gebied.

De schapen worden gefokt in de oorspronkelijke kleuren bruin, grijs, zwart en wit. De Uradale garens weerspiegelen de kleuren van de kudde. De naturel tinten zijn de oorspronkelijke kleuren, ongebleekt en ongeverfd. Net als goede wijn heeft ieder jaar zijn eigen karakter en kwaliteit, dit zie je terug in jaarlijkse de variaties. Bij de verwerking van de wol zijn chemicaliën niet toegestaan, de wol spreekt voor zichzelf en heeft geen kunstmatige verbeteringen nodig.

Alle ‘niet oorspronkelijke’ kleuren worden biologisch geverfd en reflecteren de flora en fauna rondom de Uradale Farm. De garens worden gemaakt in ‘jumper weight’, ‘double knit’, ‘aran’ en ‘chunky’. 

Vanaf nu is bij Stiel Wolwerkplaats de ‘jumper weight’ in (vrijwel) alle kleuren verkrijgbaar in bollen van 25 en 50 gram. De hele collectie is te vinden onder de knop Jumper Weight. 

STIEL Wolwerkplaats - Uradale - Hilly van der Sluis
STIEL Wolwerkplaats - Uradale.jpg
STIEL Wolwerkplaats - Uradale.jpg
STIEL Wolwerkplaats - Uradale
bottom of page