top of page

Manos del Uruguay

Fairtrade handgeverfde garens uit Uruguay 

 

Manos del Uruguay werd in 1968 opgericht vanuit de simpele vraag: hoe kan de levenskwaliteit van de plattelandsvrouwen van Uruguay verbeterd worden? Het antwoord lag in handwerk, gebruikmakend van vaardigheden die de vrouwen van hun moeders en grootmoeders hadden geërfd en de grondstof die voorhanden was: wol.   

 

Het Manos del Uruguay-project ondersteunt vrouwen die op het platteland wonen zodat ze geld kunnen verdienen en bij hun familie kunnen blijven in plaats van naar de sloppenwijken van Montevideo te verhuizen. Manos del Uruguay levert de grondstof rechtstreeks aan deze vrouwen. Verven gebeurt alleen als er bestellingen zijn geplaatst. Zo blijft het financiële risico voor het bedrijf beheersbaar en wordt het inkomen van de vrouwen gewaarborgd. Voor de vrouwen is het niet alleen belangrijk om ter plekke geld te verdienen, maar ook om sociale contacten op te doen door in contact te komen met andere vrouwen en niet in de laatste plaats om hun zelfvertrouwen te versterken.  

 

Al de garens van Manos del Uruguay zijn met de hand geverfd. De ambachtslieden gebruiken grote potten die worden verwarmd door houten ketels en verven in kleine batches waardoor prachtige kleuren ontstaan. De kleuren van de garens zijn helder en wild, vol nuances en variaties. Geen twee strengen zijn hetzelfde, elk is uniek, een getuigenis van een bepaald moment.  

 

Bij Stiel Wolwerkplaats hebben wij op dit moment het volgende garen van Manos de Uruguay op voorraad: 

 

  • Alpaca Heather space dyed hand dyed 

  • Alpaca Heather naturals hand dyed 

  • Alegria Superpool Kit hand dyed

Stiel Wolwerkplaats is een wolwinkel die gespecialiseerd is in natuurlijke garens van Rowan Kremke John Arbon Holst Ullcentrum en BC Garn
Manos del Uruguay - STIEL Wolwerkplaats
Manos del Uruguay - STIEL Wolwerkplaats
bottom of page